![Orehova pita r Orehova pita r](http://orehi-auzner.si/wp-content/uploads/bfi_thumb/Orehova-pita-r-mhb76kllo11fwa09qmhnl1cwedwasbdzdygkitc4m0.jpg)
SESTAVINE
TESTO ZA PITO:
12 dag masla, ohlajenega in narezanega na kose
5 žlic sladkorja
1 jajce
2 skodelici polnozrnate (Farina) moke
ZA POLNJENJE:
9 žlictopljenega masla
1 1/2 skodelic rjavega sladkorja
3 rahlo stepena jajca
3 skodelice orehov, polovičk ali velikih kosov
NAVODILA
Priprava testa za pito:
1.Korak
Pečico segrejte na 220 ° C.
2. Korak
Združite sestavine v multipraktiku in mešajte dokler se testo ne zgosti. Vmes dva do trikrat multipraktik ustavite, da testo po stenah posode postrgate in ga potisnite k rezilu.
3. Korak
Testo zgnetite v gosto kepo ter ga razvaljajte med dvema listoma povoščenega papirja, da dobite krog premera približno 30 centimetrov.
4. Korak
Odlepite zgornji list povoščenega papirja in obrnite testo, da bo stran s papirjem navzgor ter ga položite v pekač za pito premera 29cm. Odlepite papir, potisnite testo tesno v ponev ter obrežite robove.
5. Korak
Pritisnite alu-folijo tesno v pito in pečite približno 12 minut, oziroma dokler robovi ne začnejo rjaveti.
6.Korak
Odstranite folijo in pečite še približno 5 minut, da dno pite izgleda suho, vendar ne porjavi. Če se testo v zadnjih minutah dvigne, ga prebodite z vilico. Pito pred polnjenjem ohladite.
Pripravite nadev, spečite pito in postrežite:
1.Korak
Pečico segrejte na 180 ° C.
2.Korak
Skupaj zmešajte maslo, sladkor in jajce, da se dobro meša. Vmešajte orehe.
3.Korak
Maso vlijte v pripravljeno testo za pito ter pečite približno 30 do 35 minut, oziroma dokler nadev rahlo ne nabrekne, izgleda suh in rahlo porjavi.
4.Korak
Pustite, da se pita ohladi ter jo postrezite z nežno stepeno nesladkano smetano.
Skupen čas priprave 1 ura in 25 minut. Od tega 55 minut za peko in 30 za pripravo.
Število serviranj: 12